Başbakanlığın 16.04.2014 tarih 28974 sayılı resmi gazetede yayınlanan 2014/5 sayılı genelgesi uyarınca; Kamu görevlilerine, belli bir sürede bitirilmesi gereken, zorunlu ve istisnai haller bulunmadığı sürece, günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma yaptırılmaması, fazla çalışma yaptırılmasının gerektiği zorunlu ve istisnai hallerde, fazladan çalışılan süreye ilişkin ücret, ilgili mevzuatı çerçevesinde ödeneceği lakin ilgili mevzuatı gereği fazla çalışma karşılığı ücret ödenememesi durumunda ise; söz konusu kamu görevlilerine, başta 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 178’inci maddesi ile 2009/12 sayılı Başbakanlık Genelgesinin 6’ncı maddesi olmak üzere tabi oldukları mevzuat hükümleri çerçevesinde; yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilecektir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabileceği belirtilmiştir.
Sendikamıza gelen bir çok şikayetler arasında Eskişehir Adliyesi'nde de başbakanlıkça yayınlanan genelgeye riayet edilmediği, personelin yapmış olduğu her 8 saatlik mesai karşılığında 1 gün izinli sayılmadığı hususları bildirilmiştir. Bu itibarla Başbakanlığın genelgesi tekrar hatırlatılmak üzere Eskişehir Adliyesi'ne sendikamızca aşağıdaki yazı gönderilmiştir.
ADLİ YARGI İLK DERECE MAHKEMESİ
ADALET KOMİSYON BAŞKANLIĞI’NA
ESKİŞEHİR
Sendikamızca tüm taşra teşkilatlarındaki adliye personellerinin sorunlarının çözümü noktasında çalışmalar yapılmakta olup, tespit edilen sorunlara Adalet Bakanlığı ile yapılan görüşmeleriz doğrultusunda çözüm üretilmeye çalışılmaktadır.
Sendikamızca Eskişehir Adliyesi personeline yapılan ziyaret sonrasında çalışma ortamı ve özlük haklarına ilişkin sorunları tespit edilmiş, personelin huzurlu ve verimli çalışmasının temini sonucu çalışma barışının tesisi açısından sorunların çözümüne yönelik bir takım çalışmalar başlatılmıştır.
Bu çalışmalar kapsamında Eskişehir Adliye personelinin yapmış oldukları fazla mesailerine karşı kanuni izinlerini kullanamadıkları hususu gündeme gelmiştir.
Bilindiği üzere; Devlet Personel Başkanlığı’nın 17/07/2012 tarih ve 1827 sayılı mütalaasında da belirtildiği üzerere ; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Çalışma saatleri” başlıklı 99 uncu maddesinde; “Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir. Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir. Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka günler olarak tespit edebilir.” hükmü ve “Günlük çalışma saatlerinin tesbiti” başlıklı 100 üncü maddesinde; “Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tesbit olunur. Ancak özürlüler için; özür durumu, hizmet gerekleri, iklim ve ulaşım şartları göz önünde bulundurulmak suretiyle günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme süreleri merkezde üst yönetici, taşrada mülki amirlerce farklı belirlenebilir. Memurların yürüttükleri hizmetin özelliklerine göre, bu madde uyarınca tespit edilen çalışma saat ve süreleri ile görev yerlerine bağlı olmaksızın çalışabilmeleri mümkündür. Bu hususa ilişkin usûl ve esaslar, Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.” hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, mezkur Kanunun “Fazla çalışma ücreti” başlıklı 178 inci maddesinde; “A) 99 ve 100 üncü maddeler hükümleri uyarınca tespit olunan günlük çalışma saatleri dışında;
a) Salgın hastalık ve tabii afetler gibi olağanüstü hallerin olması (Bu hallerin devamı süresince),
b) Fabrika, atelye, şantiye, işletme gibi yerlerde İş Kanununa tabi olarak işçi çalıştıran kurumlarca hizmetin gereği olarak işçi ile birlikte çalışma saatleri ve günü dışında çalışmanın zorunlu bulunması, hallerine münhasır olmak üzere, yapılan fazla çalışmalar ücretle karşılanır.
Yukarıda sayılan hallerde yaptırılacak fazla çalışmanın süresi ve saat başına ödenecek ücret Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir
B) Kurumlar gerektiği takdirde personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti vermeksizin çalıştırabilirler. Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir. Fazla çalışmanın uygulama esas ve usulleri Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığınca müştereken belirlenir.” düzenlemesi yapılmıştır.
Ayrıca Başbakanlığın 16.04.2014 tarih 28974 sayılı resmi gazetede yayınlanan 2014/5 sayılı genelgesi uyarınca;
“Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme”de varılan mutabakat çerçevesinde, fazla çalışma uygulamaları ile ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşları, aşağıda belirtilen hususlara özenle riayet edeceklerdir.
1. Kamu görevlilerine; belli bir sürede bitirilmesi gereken, zorunlu ve istisnai haller bulunmadığı sürece, günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma yaptırılmayacaktır.
2. Fazla çalışma yaptırılmasının gerektiği zorunlu ve istisnai hallerde, fazladan çalışılan süreye ilişkin ücret, ilgili mevzuatı çerçevesinde ödenecektir.
3. İlgili mevzuatı gereği fazla çalışma karşılığı ücret ödenememesi durumunda ise; söz konusu kamu görevlilerine, başta 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 178’inci maddesi ile 2009/12 sayılı Başbakanlık Genelgesinin 6’ncı maddesi olmak üzere tabi oldukları mevzuat hükümleri çerçevesinde; yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilecektir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilecektir.”
Denilmektedir.
Yukarıda belirtilen hususlar dahilinde, Eskişehir Adliyesi’nde görevli personelin gerek işlerin yetişmemesi durumunda gerekse nöbet hallerinde yapmış oldukları her 8 saatlik fazla çalışma karşılığı 1 gün izinli sayılıp sayılmadıkları hususunda 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında sendikamız genel merkezine bilgi verilmesi saygıyla talep olunur.
ADALET BÜRO SEN
GENEL MERKEZİ