Adalet Sen’sin

ADALET SEN SEÇİM YÖNETMELİĞİ
2021
BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- Bu Yönetmeliğin amacı, genel merkez zorunlu organlarının, şube zorunlu organlarının, genel merkez ve şube genel kurul delegelerinin seçimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam
MADDE 2- Bu Yönetmelik; genel merkez zorunlu organlarının, şube zorunlu organlarının, genel merkez ve şube genel kurul delegelerinin seçimlerine ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak
MADDE 3- Bu Yönetmelik; 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile sendikamız tüzüğünün ilgili maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 4- Bu Yönetmelikte geçen;
a) Dönem : İki olağan genel kurul arasındaki süreyi,
b) Merkez : Adalet Sen Genel Merkezi’ni
c) Tüzük : Adalet Sen’in Tüzüğünü,
f) İşyeri : Kamu hizmetinin yürütüldüğü adliyeleri,
g) Seçim çevresi : Şube, İl ve İlçe Başkanlıkları faaliyet alanına giren işyerlerinin tümünü,
h) Sandık bölgesi : Seçim çevresinde seçimlere katılacak üyelerin en kolay oy kullanmalarını sağlayacak şekilde oluşturulacak bölgeleri,
ı) Delege : Genel Merkez ve şube genel kurulları ile il ve ilçe başkanlıklarında üyeleri temsilen oy kullanma hakkına sahip olan kişiyi,
j) Doğal delege : Kurucu üyeleri ve kendi genel merkez ve şube genel kurullarına delege seçimlerine katılmaksızın oy kullanacak genel merkez, şube yönetim ve denetleme kurulu asil üyelerini,
k) Aday : Genel merkez, şube yönetimi, il ve ilçe başkanlıkları zorunlu organlarında görev almak, genel kurullarda delege olmak için müracaat eden sendika üyelerini,

İKİNCİ BÖLÜM
Genel Merkez Seçimleri

Genel Kurulun Oluşumu
MADDE 5- Genel Merkez Genel Kurulu; 200 delegeden oluşmaktadır. Bunlardan 5 tanesi sendikamız kurucu üyesi olup, üyelik bağı ile sendikamıza bağlı bulunan ve bu bağı koparmadıkları sürece 5 kurucu üye tabii delegedir. Sendikamızdan herhangi bir nedenle ayrılan kurucu üyelerin yerine şube genel kurullarında ve il başkanlıklarında seçimle belirlenen delege sayısına ilave edilir. 176 delege; şube ve il başkanlıklarının bünyesinde yapılan seçim sonucunda belirlenir. Bu seçimlere genel merkez yönetim kurulu gözlemci tayin edebilir. 12 delege; olağan genel kuruldan önceki son yönetim ve denetim kurulu asil üyelerinden, 7 delege ise; Tüzüğün 17/a maddesi gereği her şube için ayrılan bir delegeden oluşur.

Genel Kurul Delegelerinin Belirlenmesi
MADDE 6- Şube genel kurullarında ve il başkanlıkları bünyesinde seçilerek genel merkez genel kuruluna katılacak 176 delege şu şekilde belirlenir.
1-) Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle sendika genel merkez verileri baz alınarak toplam üye sayısının 176’ya bölünerek kaç üyeden bir delege oluşacağı belirlenir.
2-) Şube ve İl başkanlıklarının faaliyet alanlarındaki üye sayısı birinci fıkradaki gibi Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle sendika genel merkez verileri baz alınarak toplam üye sayısına, birinci fıkrada çıkan sonucun bölünmesi ile şube, il ve ilçe başkanlıklarına düşen delege sayıları belirlenir. Sendika genel merkezince il başkanlığı kurulmuş ancak seçim tarihi itibariyle delege için yeterli sayıya ulaşılamamışsa il veya ilçe başkanı delege olarak belirlenebilir.
3-) İkinci fıkranın uygulanmasından sonra artan delegelik olması halinde, bu delegelikler bölme işlemi sonucunda en yüksek kalana sahip şube başkanlıklarından başlanarak sırası ile şube başkanlıklarına dağıtılır.
4-) Yukarıda belirtilen hususlar tamamlandıktan sonra belirlenen delege sayıları yönetim kurulunca şubeler, il ve ilçe başkanlıklarına yazılı olarak bildirilir.

Genel Kurul Delegelerinin Seçilmesi
MADDE 7-
1-) Genel merkez genel kurul delege seçimleri, şubelerin genel kurullarında şube üyeleri arasından Genel Merkez Yönetiminin görevlendireceği Genel Başkan Yardımcısının gözetimi altında serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına göre yapılır. İl ve İlçe Başkanlıklarındaki seçimler İl Başkanlığının genel merkez yöneticilerinden görevlendirilecek yöneticilerin gözetiminde serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına göre yapılır. Seçimlere yapılacak itirazlar yönetim kurulunun görevlendireceği yönetim kurulu üyesi tarafından kesin olarak aynı gün karara bağlanır.
2-) Genel merkez genel kurulu delegesi olmak isteyenler, şube bulunan yerlerde şube başkanına, şube bulunmayan yerlerde il başkanlığına, dilekçe ile müracaat etmeleri ile aktif sendika üyeliği, şubenin ve il başkanlığının faaliyet alanındaki işyerinde çalıştığı ve delegeliğe engel halinin bulunmadığının anlaşılması halinde başvurusu kabul edilir.
3-) Delege seçimlerinde yapılan seçim sonucunda şube ve il başkanlığına düşen delege sayısı kadar en yüksek oyu alandan başlanmak üzere şubeye ve il başkanlığına düşen delege sayısı kadar genel merkez delegesi belirlenmiş olur.
4-) Delege seçimlerinde, yedek delegelik bulunmaz ve seçimi yapılmaz. Ölüm, emeklilik, çekilme, ihraç ve benzeri durumlarda sendika ile üyelik ilişiği kesilen delegelerin yerine atama usulü ile delege belirlenemez.
5-) Genel merkez yönetimi ve denetim kurulu asil üyeleri yapılacak olağan ve olağan üstü genel kurullarında doğal delegedir. Ancak katıldıkları seçimlerde seçilememeleri halinde bundan sonra olağan genel kurulda doğal delege olarak oy kullanamazlar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Şube Seçimleri

Şube Genel Kurulunun Oluşumu
MADDE 8-
1-) Şube Genel Kurulu; üye toplam sayısının çoğunluğunun sağlanması ile oluşur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Ortak Hükümler

Genel Kurulların Toplanma ve Çalışma Şekli
MADDE 9-
1-) Olağan Genel Kurullar dört yılda bir yapılır.
2-) Genel kurula çağrılar yönetim kurulları tarafından yapılır. Yönetim kurulları tarafından yapılacak çağrıda; toplantının yeri, günü, saati, gündemi ile çoğunluk sağlanamaması halinde en erken 1 gün en geç 7 gün içinde yapılacak ikinci toplantının günü, saati ve yeri belirtilir, çağrı ilk toplantıdan 15 gün önce ilan edilir. İlanın ne şekilde yapılacağı tüzüğümüzdeki belirtilen hükümler uygulanır.
3-) Genel kurul gündeminde zorunlu organların seçimi olması halinde, iki genel kurul toplantısı arasındaki döneme ilişkin faaliyet ve hesap raporu, denetleme kurulu raporu ile gelecek döneme ilişkin bütçe önerisi, genel kurula katılacaklara, toplantı tarihinden en az on beş gün önce yazılı veya elektronik ortamda gönderilir.
4-) Genel kurullar, yönetim kurulları tarafından ilan edilen gün, saat ve yerde, delege tamsayısının salt çoğunluğu ile toplanır. İlk toplantıda salt çoğunluğun sağlanamaması halinde ikinci toplantıda salt çoğunluk aranmaz.
5-) Toplantı için yeterli sayıya ulaşıldığının yoklama yapılarak tespit edilmesi halinde, genel merkez genel kurulu için genel başkan veya görevlendireceği genel başkan yardımcılarından biri marifetiyle, şube genel kurulları şube başkanı veya görevlendireceği şube başkan yardımcılarından birinin marifeti ile açılır.
6-) Genel kurulları idare etmek üzere bir başkan, iki başkan vekili ve lüzumu kadar katip üyenin görev yapacağı en az 5 (beş) en fazla 7 (yedi) üyeden oluşan Genel Kurul Başkanlık Divanı oluşturulur. Şube Genel Kurul Başkanlık Divanı ise bir başkan ile lüzumu kadar katip üye olmak üzere en az 3 (üç) en fazla 7 (yedi) kişiden oluşturulur. Divan başkanı ve üyeleri, genel kurul delegeleri ile genel kurula katılan misafirler arasından seçilebilir.
7-) Genel Kurullarda yalnız gündemdeki maddeler görüşülür. Delege tam sayısının en az 1/10’u tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konular gündeme alınır ve görüşülür. Genel Kurul gündeminden madde çıkarılmasına ilişkin öneri verilmesinde de 1/10 şartı aranır.
8- ) Genel Kurullarda, zorunlu organların seçimi ve delege seçimleri hariç olmak üzere bütün oylamalar açık oylama yöntemiyle gerçekleştirilir.
9-) Genel kurullarda, delege olmayanların katılımı dikkate alınmaz ve oy kullanamazlar.
10-) Genel Kurulların görüşme kararları ile oylama neticeleri Genel Kurul Kararları karar defterine geçirilir ve ayrıca tutanaklarla tespit edilir. Karar defteri ve tutanaklar Genel Kurul Başkanlık divanınca imza edilir.
11-) Delegelerin veya üyelerin genel kurula katılmaları ve oy kullanmaları engellenemez.

Olağanüstü Genel Kurullar
MADDE 10-
1-) Olağanüstü Genel Kurullar, yönetim kurulunun üye tam sayısının salt çoğunlukla karar verilmiş olarak yönetim kurulu kararıyla, gerekçeli olmak kaydı ile denetleme kurulunun oy birliği ve gerekçeli olarak alacağı kararı ve genel kurul delegelerinin 1/5’ inin ayrı ayrı yazılı isteği ile 60 gün içinde toplanır.
2-) Olağanüstü genel kurullarının gündemi olağan üstü genel kurul kararını veren kurul tarafından delegelerin isteği üzerine toplanan genel kurul ise delegelerin talebi doğrultusunda genel merkez yönetimi tarafından belirlenir.
3-) Olağanüstü genel kurul toplantılarının açılmasından sonra, genel kurul gündemine zorunlu organların seçimine ilişkin gündem maddesi eklenemez.
4-) Talep tarihi itibarıyla olağan genel kurul toplantı tarihine 6 aydan az bir süre kalması hâlinde olağanüstü genel kurula gidilemez; ancak, isteğe konu olan hususlar olağan genel kurul gündemine alınır.

Adaylarda Aranacak Şartlar
MADDE 11-
1-) Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Disiplin Kurulu asil ve yedek üyeliğine seçilebilmek için:
a) Adalet Sen üyesi olmak,
b) Fiil ehliyetine sahip olmak,
c) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama ve kaçakçılık suçlarından birinden mahkum olmamak,
ç) Sendika veya sendika şubesi yönetim, denetleme ve disiplin kurullarında görev almaları sebebiyle aylıksız izne ayrılanlar hariç olmak üzere üyeliği askıya alınmamış olmak, üyelikten geçici çıkarılmamış olmak,
d) Şube Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Disiplin Kurulu asil ve yedek üyeliği için o şubenin görev alanı içinde çalışıyor olmak, şube başkanı olabilmek için o şubenin genel kurul delegesi olmak, şube yönetim kuruluna seçilebilmek için en az iki yıldan beri kamu görevlisi olarak çalışmak, gerekmektedir.
2-) Delege adayı olabilmek için:
a) Adalet Sen üyesi olmak,
b) Fiil ehliyetine sahip olmak,
c) Sendika veya sendika şubesi yönetim, denetleme ve disiplin kurullarında görev almaları sebebiyle aylıksız izne ayrılanlar hariç olmak üzere üyeliği askıya alınmamış olmak, üyelikten geçici çıkarılmamış olmak,

Genel Kurullarda Yapılacak Seçimlerde Uyulacak Esaslar
MADDE 12-
1-) Seçim yapılacak genel kurul toplantılarından en az on beş gün önce genel kurula katılacak delegeleri belirleyen listeler, toplantının gündemi, yeri, günü, saati ve çoğunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirten bir yazı ile birlikte yetkili seçim kurulu başkanlığına verilir.
2-) Hâkim, seçime katılacak ve oy kullanacak üye veya delegeleri belirleyen listeleri inceleyerek onaylar ve ilan edilmek üzere bir nüshasını sendika veya ilgili şubeye verir. Sendika veya ilgili şube onaylı listeyi genel kurul toplantı tarihinden yedi gün önce Sendika veya şube binasında asmak suretiyle veya internet sitesinde ilan eder. İlan süresi üç gündür.
3-) İlan süresi içerisinde seçim kurulu başkanlığına yapılacak itirazlar, en geç iki gün içinde incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. Bu suretle kesinleşen listeler ile toplantıya ilişkin diğer hususlar hâkim tarafından onaylanarak Sendika veya ilgili şubeye gönderilir.
4-) Seçim Kurulu Başkanlığı, sendika veya ilgili şubenin üyesi olmayan kişiler arasından bir başkan ve seçimlerde aday olmayan üyeler arasından iki üye belirleyerek seçim sandık kurulunu oluşturur. Seçim sandık kurulu yedek başkan ve üyeleri de aynı şekilde belirlenir. Seçim sandık kurulu, seçimlerin yapılması ve oyların sayımı ile görevlidir.
5-) Seçimlerde aday olanların listeleri, başkanlık divanınca düzenlenerek ilgili seçim kurulu başkanlığına mühürlenmek üzere verilir.
6-) Listede adı bulunanlar, resmî kimlik belgesi göstermek ve listeyi imzalamak suretiyle oy kullanır. Oy, sandık kurulu başkanı tarafından adayları gösteren ve seçim kurulu başkanlığınca mühürlenmiş listedeki isimlerin işaretlenmesi suretiyle kullanılır. Seçilecek organı oluşturan üye sayısından fazla adayın işaretlendiği oy pusulaları ile diğer kâğıtlara yazılan oylar geçersiz sayılır.
7-) Seçim süresinin sonunda seçim sonuçları, seçim sandık kurulu tarafından bir tutanakla tespit edilir ve bir nüshası seçim yerinde asılmak suretiyle duyurulur.
8- ) Kullanılan oylar ve diğer belgeler tutanağın bir nüshası ile birlikte üç ay süreyle saklanmak üzere yetkili seçim kurulu başkanlığına verilir. Seçim sonuçları anılan başkanlık tarafından derhâl ilan edilir ve sendika veya ilgili şubeye bildirilir.
9-) Seçimler sırasında sandık kurulu başkanı ve üyelerine karşı işlenen suçlar, kamu görevlilerine karşı işlenmiş sayılır.
10-) Seçimde görev alan seçim kurulu ve seçim sandık kurulu üyelerine 26.04.1961 tarihli ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda belirtilen esaslara göre sendika ve ilgili şubece ücret ödenir.

BEŞİNCİ BÖLÜM
İtiraz

Seçimlere İtiraz
MADDE 13-
1-) Genel kurulda yapılan organ ve delege seçimlerinin devamı sırasında yapılan işlemlere ilişkin olarak seçim sonuç tutanaklarının düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde yapılacak itirazlar hâkim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. İtiraz süresinin geçmesi ve itirazların karara bağlanmasından hemen sonra hâkim, 15 inci madde hükümlerine göre kesin sonuçları ilan eder ve sendika veya ilgili şubeye bildirir.
2-) Bakanlık veya sendika ya da ilgili şubenin delegeleri; kanun ve tüzük hükümlerine aykırı olarak genel kurul ve seçim yapılması veya seçim sonuçlarını etkileyecek ölçüde bir usulsüzlük ya da kanuna aykırı uygulama iddiasıyla, bu işlemlerin veya genel kurulun iptali için genel kurul tarihinden itibaren bir ay içerisinde dava açabilir. Dava iki ay içerisinde sonuçlandırılır. Kararın temyizi hâlinde Yargıtayca on beş gün içinde kesin olarak karara bağlanır.
3-) Genel kurulun veya genel kurulda yapılan organ seçiminin iptaline karar verildiği takdirde mahkeme; genel kurulu kanun ve tüzük hükümlerine göre en kısa zamanda toplamak, seçimleri yapmak ve yeni yönetim kurulu seçilinceye kadar kuruluşu yönetmekle görevli olmak üzere, 4721 sayılı Kanun hükümleri gereğince bir veya üç kayyım tayin eder ve görev sürelerini belirler.

ALTINCI BÖLÜM
Son Hükümler

Uygulamanın İzlenmesi
MADDE 14-
1-) Bu yönetmelik uyarınca yapılacak seçimlerin zamanında ve mevzuata uygun olarak yapılmasını sağlama görev ve yetkisi, mevzuat ve toplu sözleşmeden sorumlu Genel Başkan Yardımcısındadır.
2-) Bu yönetmeliğin uygulanmasında karşılaşılacak sorunları gidermeye genel merkez yönetim kurulu yetkilidir.

Yürürlük
MADDE 15-
Bu yönetmelik, genel merkez yönetim kurulunun 20.03.2021 tarih ve 2021/21 sayılı kararı ile onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

Yürütme
MADDE 16-
Bu yönetmelik hükümlerini genel merkez yönetim kurulu yürütür. 

 

 

Niyaz DÜLGER

Genel Başkan

 

Mehmet Rüstem UŞAKLI

Genel Başkan Vekili

İsa HASAR

Genel Başkan Yardımcısı

Mehmet KASAPOĞLU

Genel Başkan Yardımcısı

Gökhan ÖZKAN

Genel Başkan Yardımcısı

Yusuf EKİNCİ

Genel Başkan Yardımcısı

Şemsi KÖROĞLU

Genel Başkan Yardımcısı