Adalet Sen’sin

12 Eylül darbesiyle gelen hâkim-savcı eşitliğini kaldırmak düşüncesiyle anayasal değişikliği için hükümet çalışmaya başladı. Savcıların bundan sonra  'kamu avukatı' olarak oturacakları yer avukatların yanında olacak. Hükümet tarafından yapılan bu çalışmada,  iddia ve savunma makamları aynı düzeye getirilecek ve savcılar "kamu avukatı" olarak kabul edilecek. Çalışmanın başlangıç noktası Avrupa Parlementosu ve AB'nin her fırsatta dile getirdiği ve ilerleme raporlarında da geçen beklentilere dayanmaktadır. Avrupa Birliği tarafından yargıya yönelik yapılan eleştirilerin başında savcılara yönelik uygulamalar yer almaktaydı. Savcıların hakimlerle birlikte aynı kürsüde oturması ve istişarelere katılması raporlarda yer alıyordu. Yapılan eleştirilen sonucunda hükümet, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını ve üye seçim şeklini baştan sona değiştiren çalışmaların en başında savcılara ilişkin düzenlemenin yapılmasına karar verdi.

Yapılacak çalışmada Anayasa'nın "hakimlik ve savcılık teminatı" başlıklı 139'uncu maddesi düzenlenecek. Madde, sadece hakimleri kapsayacak şekilde düzenlenecek. İddia makamı ve savunma yani savcı ve avukatlar aynı düzeye getirilerek, savcıların statüleri "kamu avukatı" olarak değiştirilecek. Avukatlar nasıl kendi müvekkillerini adına savunma yürütüyorsa savcıların da kamu adına aynı şeyi yaptığı kabul edilecek. Bu haliyle silahların eşitliği unsurunun ortaya çıkması sağlanmış olacak. Yapılacak düzenleme neticesinde savcıların mahkeme salonlarında hakimler ile aynı kürsüyü paylaşması uygulamasına son verilerek, savcıların avukatlarla aynı masayı kullanmaları yoluna gidilecek. Bu itibarla savcılar avukatların bulunduğu bölümde kamu adına iddialarını ifade edebilecekler.

Düzenlemenin getireceği diğer bir unsur ise hakim ve savcıların odalarının yan yana olmasının engellenmesi. Burada hedeflenen amacın savcıların olaylar ile ilgili hakimleri etkilemesinin önüne geçilmesi olarak değerlendiriliyor. Savcıların da avukatlar gibi kolaylıkla hakim odalarına girip çıkmalarının önüne geçilecek. Anayasa'nın 140. maddesinde yer alan "hakimlik ve savcılık mesleği" kıstasları da yeniden ele alınacak. Maddede, savcılar ile ilgili hükümler ayrıştırılarak, savcılara yönelik koruma zırhı yeniden değerlendirilerek yapılacak hatalarda savcıların yargısal ve idari hesap verebilmesinin önü açılacak.